MEATBALL MR POLSKA / by Atlynn Vrolijk

Mr Polska over seks, onzekerheden, Kanye en alles ertussen in.

In een hip Kerstthema, introduceert Vilain & Gai de eerste ‘Meatball Monday’, dé enige plek waar mannen letterlijk en figuurlijk worden blootgesteld. Want wanneer zou je nou ooit de kans krijgen om Mr Polska in een paar fraaie roze boxershorts te mogen fotograferen én hem te vragen naar zijn huidige Man Crush? “Ik fuck gewoon heel erg met Kanye z’n mind statement”. Zijn echte naam luidt Dominik en hij had een en ander te zeggen over klein – of toch groot? - geschapen mannen en feminisme. Een ding werd voor ons duidelijk, Polska is heer en meester om op humoristische wijze zijn aandacht naar anderen te shiften, maar hij komt ermee weg. 

Billen of borsten? “Borsten. Het kan eigenlijk bijna niet zonder elkaar, dat is toch heel moeilijk?”

Heb je eigenlijk wel veel vrouwelijke fans? “Toen ik begon met muziek maken was ’t denk ik 70% mannen en 30% vrouwen. Nu heb ik wel meer vrouwelijke fans. Ik denk dat het nu 55% mannen en 45% vrouwen is.” 

Wat voor berichten krijg je in je Instagram Direct Messages? “Oh, die open ik niet eens meer. Het is helemaal vol en soms zit er bullshit tussen.

Heb je weleens gedate met een van je fangirls? “Gedate is wel een heel groot woord.”

Wanneer vind jij een vrouw het meest aantrekkelijk? “In de ochtend, of ’s avonds als ze gedoucht heeft. Als het goed is, ziet een vrouw er zonder make-up het best uit.”

Oke, en waar gaat je lul dan echt van hangen? “Ik denk dat het meer te maken heeft met wat er uit haar mond komt. Daar kan ik echt gelijk op afknappen, als ze dingen zegt waarvan ik echt denk ‘ey, wat heb jij de afgelopen jaren met je hersenen gedaan?’.”

Een jaar lang zonder seks of een jaar lang zonder muziek? “Euh… Ik denk dat ik voor een jaar lang zonder seks zou gaan. Ik denk dat ik er anders heel erg ongelukkig van zou worden. Dan zou ik dus heel de dag moeten neuken en dan geen geld kunnen verdienen.”

Aan welke man neem jij op dit moment een voorbeeld? “Ik denk echt wel Kanye West. Ik fuck gewoon heel erg met zijn mind statement, over de dingen die hij zegt en over hoe hij in het leven staat en hoe hij altijd in zijn eigen wereld is blijven geloven. Je ziet ook dat zijn carrière nu op een punt staat waar het nog nooit heeft gestaan en dat mensen, ondanks dat ze hem allemaal achterlijk vinden, hem toch serieus nemen.

Op welk moment voel jij je het meest zelfverzekerd? “Ik denk toch wel op het podium. Ik werk dan in een gekke trans. Ik denk dat ik mij dan voel als hoe een president zich voelt als hij een speech aan het geven is. Ik bepaal dan wat er gebeurt en wat die mensen gaan doen. Dat is echt mijn eigen wereld en daar kan niemand tussen komen, zelfs als iemand ’t zou willen.”

Heb jij onzekerheden over je lichaam? “Eigenlijk niet. Vroeger wilde ik altijd wat langer zijn, dus als ik zou moeten kiezen dan zou dat het zijn.”

Waar zou je het liefst aankomende Kerstmis en Nieuwjaarsdag willen vieren? “Ik zou dan naar mijn familie in Polen gaan. Kerst wordt daar heel erg intiem gevierd met familie en heel veel eten. Familie is voor mij heel belangrijk en die zie ik niet zoveel, dus ik zou niets liever willen om naar Polen te gaan. Aan de andere kant zou ik het ook wel lauw vinden om Nieuwjaarsdag in New York te vieren, net als Home Alone.”

Met wie zou je dochter echt niet thuis mogen komen? “Met een ouwe vent! Het ligt ook echt aan de persoon. Over iedereen valt er wel wat te zeggen en ik vind dat je sommige mensen wel een kans moet geven. Zelfs al is hij crimineel geweest en hij verdient op een andere manier zijn geld maar zorgt super goed voor mijn dochter, wie ben ik dan om daar wat over te zeggen.”

Vind jij dat er een gelijke rolverdeling is tussen mannen en vrouwen in het westen? “Over het algemeen wel. Ik denk dat mannen geschikter zijn voor bepaalde banen en andersom zijn vrouwen beter in ander soort werk. Dat ligt ook aan de interesses die mannen en vrouwen hebben en de ontwikkelingen die zij maken in het leven.”

Vind je dan ook dat mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen? “Dat weet ik niet. Ik heb me daar niet echt in verdiept. Ik vind wel dat als een vrouw net zo geschikt is voor een bepaalde baan wat eigenlijk een typische “mannenbaan” is, ze dan evenveel betaald zou moeten krijgen. Hiphop is wel weer zo’n typisch voorbeeld. Het is echt een mannenwereld en als vrouw zijnde kun je daar ook niet zo veel aan veranderen. Je moet dan echt je mannetje staan om het maar even zo te zeggen.”

Hoe denk je dat je meer gender equality kunt krijgen? “Ik denk dat er meer individuen moeten zijn die het voortouw nemen en laten zien dat dingen anders kunnen. Dan gaan er vanzelf wel dingen veranderen. Ik ben altijd de underdog geweest en dat heeft mij altijd de kracht gegeven om mezelf te bewijzen. Dus die positie van underdog zijn en het gevoel hebben dat je niet gelijk wordt behandeld is een waardevolle positie, want het geeft je de kracht om jezelf te bewijzen.”

Hoe kijk je naar de huidige feministische beweging? “Als er iets teveel van is, of als iets te sick in je gezicht wordt gedrukt, dan krijg ik er meestal een afkeer voor. Tuurlijk kun je strijden voor waar je in gelooft maar ik denk dat overdrijven niet de juiste manier is om ‘t aan te pakken. Mensen doen lacherig over feminisme, dus blijkbaar werkt er iets niet. In plaats van heel hard schreeuwen en protesteren kun je gewoon beter iets bewijzen.”

Maar denk je ook niet dat jij feminisme zo ziet? Je linkt het meteen aan schreeuwende vrouwen. “Ja, en dat komt ook door de media. Ook omdat als ik aan feministen denk, ik allemaal vrouwen met kort geknipte haren die boos zijn op de wereld voor me zie.”

Photography by Vilain & Gai / Interview by Meda Ntumba / Production Tiziana Petruzzi / Designer pieces by Nada van Dalen & Evan's Menswear