MEATBALL IWAN SMIT / by Atlynn Vrolijk

DE WILDE STREKEN VAN IWAN SMIT...

Iwan Smit onze Artist Extraordinaire heeft een uitgesproken kleurrijke stijl van illustreren en kunst creëren. Hij kan ontzettend geïnspireerd raken van zoete bijbelse verhalen en Dragon Ball Z, maar houdt absoluut niet van stinkende vrouwen die rommel maken in zijn huis. Gelukkig mocht Vilain en Gai voor deze keer wel lekker aankloten in zijn crib. We dompelde deze poedelnaakte Meatball in de olie met wat goddelijke saus. Onze mythologische god in adonis stand fotograferen ging dan ook echt super gladjes.

Als artiest heb je een uitgesproken stijl van illustreren, waardoor raak je geïnspireerd? Het kan eigenlijk van alles zijn, gebeurtenissen die ik dagelijks meemaak; Mijn schilderwerk of sculpturen gaan vaak over mezelf, dingen die me dwars zitten, etc. Iedereen heeft zo zijn dagelijkse routine, maar iedereen beleeft dat op een andere manier en verwerkt dat op zijn eigen manier. Ik verwerk dat door bijvoorbeeld tekeningen te maken. Ik laat me veelal inspireren door mythologische en bijbelse verhalen, daarin probeer ik een brug te zoeken naar de dingen die ik persoonlijk meemaak en de verhalen die daarin verteld worden.

De bio van je insta luidt: ‘Artist Extraordinaire’. Wat maakt jou extraordinaire? Dat ik van veel markten thuis ben eigenlijk. Je hebt vaak dat creatievelingen zich op een aspect focussen binnen hun branche en dat probeer ik dan juist niet te doen.

Je hebt voor het Amerikaanse merk ‘The Hundreds’ t-shirts ontworpen. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?  Dat ging via een connectie in Amsterdam. Die deed de distributie voor dat merk en die is op goede voet met de eigenaar van het merk. Het merk wilde graag een overseas collab doen. Er is via hem gevraagd of hij rond kon kijken voor tekenaars of illustratoren om mee samen te werken. Ik heb mijn werk ingestuurd en een paar weken later kreeg ik een mailtje dat ze met mij wilde samenwerken.

Is daaruit nog iets gekomen? Het heeft natuurlijk voor meer naamsbekendheid gezorgd en er is ook wel werk uit voort gevloeid.

Hoe vaak ben je verliefd geweest? Een keer of 8

Wat is je slechtste date EVER geweest? Er was dus een heel knap meisje en ik kwam haar een jaar lang tegen in de stad. Het was duidelijk dat we naar elkaar aan het gluren waren en dat ging wel een tijdje zo door. Op een gegeven moment had ik de moed verzameld om naar haar toe te gaan. We hadden gelijk een klik en begonnen te daten. Toen woonde ik nog in mijn oude huis op de Nieuwe Binnenweg, ik woonde daar naast een vriend. We kwamen een keer thuis met zijn tweeën en ik zag dat zijn deur openstond. Mijn buurman luisterde naar emo muziek en ik kwam er later achter dat zij ook naar dat soort muziek luisterde. Ik introduceerde ze aan elkaar, hij stelde voor dat we wat kwamen drinken en vanaf dat moment zag ik de bui al hangen, ze hebben drie uur lang muziek geluisterd aan zijn bureau,  ik zat daar op de bank met mijn duimen te draaien. Op een gegeven moment gingen we een deur verder naar mijn huis en tijdens het vrijen zei ze opeens: ‘ja ik heb een beetje hoofdpijn..’ dus gingen we maar slapen. De volgende dag kijk ik op Facebook en zie ik dat mijn buurman vrienden met haar is geworden. Een week later zat ze bij hem op de bank (zonder mij) en kort daar op volgend klopte ze bij mij aan om een condoom te vragen. #truestory

Waar denk jij aan als je het woord ‘feminisme’ hoort? Stekeltjes en tuinpakken. Haha nee grapje, Bij het woord feminisme denk ik aan de ontwikkeling van de vrouw ten opzichte van de man.

Een jaar lang geen seks of een jaar lang niet vormgeven? Een jaar lang niet vormgeven.

Je bent nu 27. Wat zou je nog absoluut willen bereiken voor je 30ste? Ik zou wel een groot atelier willen, ik werk nu in een kleine studio boven mijn huis. Ik hoop dat er toffe projecten blijven komen zodat ik daarin kan doorgroeien. Ik wil ook meer tijd besteden aan vrij werk maken.

Naast het maken van commercieel werk, wat zijn de voordelen van een creatief beroep uitoefenen?  Het leukste ervan is dat je iets mag doen waar je alle vrijheid in kunt nemen met het maken ervan. Dat je dus een opdracht krijgt en eigenlijk bijna alle kaders openstaan. Daarnaast is eigen werk maken natuurlijk het aller leukst, maar dat is ook moeilijk want het levert niet meteen geld op. Bovenal ben ik erg blij dat ik niet elke ochtend hoef in te klokken op een of ander suf kantoor.

Pokemon of Dragon Ball Z?  De tekenstijl van Dragon Ball Z, maar als serie Pokemon.

Wat vind je van het idee dat mensen met je illustraties vereeuwigd op hun lichaam lopen? Ik heb daar niet echt een sterke gedachte over. Ik word wel eens gevraagd voor een tattoo ontwerp, maar ik doe het liever niet. Ik vind het leuker als iemand zegt ik wil een tekening of een schilderij van je kopen.

Wie is op dit moment je man crush?  Thomas Shelby van Peaky Blinders <3

Waar gaat je lul van hangen?  Ik vind het zelf lekker als ik me fris voel wanneer ik naar bed ga met een meisje, als zij dat dan niet is kan dat m'n humeur wel een beetje verpesten.

Billen of borsten? Toch wel billen. Borsten zijn leuker om te tekenen, billen leuker om vast te houden.

Wat vind je van vrouwen die hun seksualiteit gebruiken?  Niks mis mee, je hebt je looks niet voor niets en we worden allemaal gedreven door bepaalde lusten en emoties. Het is juist slim om dat in je voordeel te laten werken. 

Wat vind jij belangrijk om in een vrouw (of man, we don’t judge) terug te zien?  Ik heb niet echt een type. Ja sowieso op knap, maar ja dat kan ook weer van alles zijn. Het is wel echt een mix, maar over het algemeen westers en petite.

En qua innerlijk? Ik vind het belangrijk dat ze intelligent is en een gevoel voor humor heeft. Ik moet wel kunnen lachen om haar. Ze moet ook spontaan en impulsief zijn. Ik sta er eigenlijk nooit bij stil waarom ik een meisje nou echt leuk vind. Het is meer een gevoel dat ik krijg, dus ik vind het moeilijk om daar mijn vinger op te leggen.

Waar zou je nog naartoe willen reizen? Ik ben nog nooit naar Amerika geweest en ik zou graag naar California willen, dat staat wel hoog op mijn lijst. Uhm.. ja het is grappig eigenlijk, want ik ben pas dit jaar echt begonnen met reizen. Ik ging nooit echt ergens heen. Ik ben dit jaar naar Indonesië, Bali, London en Spanje geweest. Dat was voor mij allemaal wel een eerste keer soort van, dus ik moet nog heel veel zien eigenlijk.

Wie is jouw rolemodel?  Uhm.. Ik heb eigenlijk niet echt een rolemodel. Er zijn wel een aantal kunstenaars die ik bewonder en waar ik naar op kijk maar niet persée een rolemodel. Joep van Lieshout bijvoorbeeld. Hij is een kunstenaar die grote projecten neerzet, met een heel team aan mensen die in samenwerking met hem zijn plannen realiseren. Als ik denk aan de toekomst dan lijkt me dat wel wat. Een soort grote ‘Chocolate Factory’ waar iedereen werkt aan mijn gekke ideeën.

Ben je nu vrijgezel? Ja

Hoe is het om vrijgezel te zijn? Ik vind het wel leuk, maar het kan ook eenzaam zijn. Het heeft zo zijn voor en nadelen. Dan zit je bijvoorbeeld vrijdagavond op de bank en denk je ja.. ik moet eigenlijk uit.. maar ik wil niet uit.. ik wil liever op de bank kroelen met een meisje. Maar ja goed, als je het ene hebt wil je vaak het andere, en andersom ook.

Wanneer zie jij jezelf settelen? En wat zie jij dan precies voor je?  Ik ben wel echt op mijn space gesteld, dus ik weet het eigenlijk niet zo goed, want bij settelen hoort samenwonen. Ik kan me wel ergeren aan een meisje als zij haar spullen overal laat slingeren. 

Met wie mag je dochter echt niet thuis komen? Ze mag overal mee thuis komen. Ik hoop wel dat ik haar goed genoeg heb opgevoed tot die tijd, dat ze weet wat een goede jongen voor haar is en wat niet. Verder maakt het mij niet uit waarmee ze thuis komt, of hij of zij nou Afrikaans, Nederlands, Marokkaans is, het maakt allemaal niet uit.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?  Alle leuke projecten die ik tot nu toe heb mogen doen maken me trots, van Oranjebitter tot Blijdorp festival, van Woei tot the Hundreds, van Converse tot Redbull. #blessed

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Iwan?  Eind van het jaar heb ik voor 2,5 maand een eigen atelier in het Boijmans Van Beuningen Museum in Rotterdam. Hier komt een nieuwe tentoonstelling over Fra Bartolomeo. (Dit is een tijdgenoot van Davinci en een van de grondleggers van de hoge Renaissance). Het idee is om een hedendaags atelier in de tentoonstelling te plaatsen, die gerund zal worden door mij als kunstenaar. Vanaf Oktober ben ik daar te vinden! 

Photography by Vilain & Gai / Interview by Nejra Burzic