MEATBALL KAJ GORGELS / by Atlynn Vrolijk

KAJ WEET WAT HIJ TE ZEGGEN HEEFT

Om ’t maar effe zo recht voor z’n raap te zeggen: Kaj Gorgels van “Kaj’s typetjes” is iemand die heel goed weet wat hij te zeggen heeft en deinst er niet voor terug. Toch zul je achter die heerlijke grote bek af en toe een nuchtere Rotterdammer ontdekken, die met beide benen stevig op deze aardkloot staat. Kaj is dus niet zo snel uit het veld te slaan, bewapend met een goud gevoel voor humor deinst hij er niet voor terug om met ons onder de dekens te duiken. Lees snel verder om te zien wat hij nog meer in huis heeft…

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: hoe zou jij jezelf als typetje omschrijven?  “Als typetje? Druk! Ambitieus, ik neem het leven met een korreltje zout, en eeehm...het is sowieso lastig om mezelf als typetje te omschrijven… 

Op welke lijk je het meest? “Nou ik lijk eigenlijk op geen enkele van mijn typetjes, wat ik juist het leuke vind aan die typetjes is dat je iemand kan spelen die je totaal niet bent, omdat je alles wat je normaal gesproken niet zou zeggen dan wel mag zeggen. En dat vind ik het leuke aan acteren, met die typetjes doe ik natuurlijk alles in de overtreffende trap. Dus alles wat ik daarin doe is eigenlijk een soort uitlaatklep waarin je je kan verschuilen. Het is wel lekker om dat eruit te gooien, terwijl je in het dagelijks leven niet zo bent. Misschien zit er wel een heel klein beetje van mezelf in die typetjes. Bijvoorbeeld die platte Rotterdammer, het is ergens wel heel lekker om hem te spelen.” 
­

En op wat voor typetje val jij? “Ehhh, lief.. Wat rustiger, zou niet een vrouw willen die dezelfde energie heeft..en een vrouw die echt sterk in haar schoenen staat. Ik kan niet tegen vrouwen die op alles ja zeggen. Dus ik wil wel dat m’n vrouw tegengas geeft en af en toe een draai om mijn oren geeft, want die heb ik ook echt wel nodig!” 

Het is best wel overduidelijk dat Kaj’s Typetjes een internet-sensatie is geworden, waarom denk je eigenlijk dat het zoveel mensen aanspreekt?  “Ik denk dat die filmpjes gewoon heel behapbaar zijn. Kijk, niemand hoeft nooit echt meer niks te doen. Hoevaak zie jij nog bij een busstation iemand staan die niks doet? Iedereen zit altijd wel even op z’n telefoon, of is aan het bellen. Die filmpjes lenen zich volgens mij goed voor dat soort rustmomentjes van de dag, Het is gewoon best wel toegankelijk. De filmpjes zijn kort, volgens mij houden wij in Nederland ook wel van plat en simpel. Veel typetjes zijn plat en simpel, met grove grappen. Op de momenten dat ik een typetje doe waar de boodschap sterker is, dan merk ik dat hij minder likes krijgt omdat mensen vaak gelijk een platte anekdote verwachten of een harde grap. Mensen willen gelijk “Kut” horen.

Ja lekker plat inderdaad...is het erg dat juist dat platte zo goed aanslaat?  “Nee, want het zijn wel de makkelijkste filmpjes om te maken. In die zin is het wel fijn dat je gewoon met iets simpels heel veel mensen blij kan maken...Ik ben de Sinterklaas van de glimlachjes, hahaha. Nee maar serieus het klinkt heel cliche maar dat is uiteindelijk wel het doel, mensen laten lachen. Als ik dat kan doen is het filmpje geslaagd. Dus in die zin denk ik ja, dan maar een plat filmpje. Maar aan de andere kant, als je een filmpje hebt gemaakt en denkt “Hee hier zit een “intelligente” grap in, die totaal niet wordt opgepakt, dan denk ik wel...kut!” 

Billen of borsten? “Eeeehm… toch dan billen denk ik! Een bil vind ik een belangrijker onderdeel van het lichaam. Als je geen bil hebt en je hebt wel hele grote borsten dan vind ik dat minder kloppen.” 

Maar je vindt dus niet al je filmpjes even leuk? “Nee, natuurlijk niet. Ik heb iets van 300 filmpjes op m’n page staan, die zijn echt niet allemaal even goed. Het begon als een grap. Maar op een gegeven moment krijg je veel volgers, die verwachten dat je iedere week upload en dan wordt het je werk. Dan ga je op zoek naar onderwerpen. Ik probeer ook veel meer maatschappelijke onderwerpen aan te snijden. Ik had laatst bijvoorbeeld een filmpje gemaakt over mensen die helemaal verslaafd zijn aan socialmedia en hun telefoon. Je merkt gewoon dat onderwerpen waarin mensen zich herkennen heel hard gaan.”

Dus je probeert wel sociaal-maatschappelijk relevante onderwerpen aan te snijden? “Ja, bijvoorbeeld mijn laatste filmpje gaat over dat een hoop meisjes het lekker vinden om puisten uit te knijpen bij hun vriend. Ja toch?! Dat vind ik gewoon gestoord! M’n vriendin die klimt hier op me als ik op de bank zit en gaat me als het ware zitten vlooien, weet je wel! En dan zegt ze: “blijf stil zitten het doet geen pijn!”...Het doet godverredomme wel pijn!! Is dus wel lachen zo’n onderwerp, is leuk om een filmpje over te maken omdat er veel discussie onder komt. Maar politieke onderwerpen vermijd ik, Sinterklaas, Zwarte Piet.. het moet wel leuk blijven weet je wel.” 

Zijn er eigenlijk ook voor- en nadelen aan een online personality zijn?  “Ja, naja hoe je het wendt of keert, je wordt toch wel “bekend”, enneh, daar vind ik toch nadelen aan zitten. Ik heb bijvoorbeeld heel vaak als ik uitga dat ik iemand tegen kom en die verwacht dan dat ik een typetje doe. Maar je wilt aardig zijn want dat zijn de mensen die jouw filmpjes kijken, waardoor je doet wat je doet. Je kan dat niet negeren. Ik moet dan wel 10 keer op een avond aanhoren: “Hee technovlinder!” en met die mensen een foto maken, of even een snapchat inspreken, of even dit of even dat. Je moet gewoon aardig doen constant. En naja weet je ik ben geen Justin Bieber dus het is niet zo dat ik niet over straat kan ofzo, maar dat zou wel het grote nadeel van echt bekend zijn. Dat je opeens publiek domein bent. Het voordeel is dat ik nu mijn geld kan verdienen met iets wat als een grapje ontstaan is! Uit Kaj’s typetjes komen nu veel andere opdrachten en klussen en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Ben anderhalf jaar geleden gestopt met m’n studie met het risico dat ik dus geen diploma heb. Ik doe alleen maar wat ik leuk vind. Ik verdien m’n geld en ik ben eigenlijk wel heel erg blij met wat er allemaal uitgekomen is. Het is nooit een plan geweest ofzo, het is echt ontstaan; een uit de hand gelopen hobby.” 

Sta je open om meer sociale of politieke onderwerpen aan te snijden? “Ja, op het podium zou ik daar denk ik wel meer schijt aan hebben. Met filmpjes op internet, wil ik niet de alwetende persoon op internet zijn die iedereen afblaft, ik wil gewoon grappige filmpjes maken en het moet leuk blijven. Maar op het podium komen mensen wel echt om naar jou te kijken en dan prop je misschien wel meer van dat soort onderwerpen er tussen. Kijk ik voel me eigenlijk nooit beledigd ofzo, niet snel. Ik heb een scheve neus, daar mag je honderd dingen over zeggen, en dat ik een kaaskop ben. Als iemand een hele goeie grap daarover maakt dan kan ik er echt wel om lachen. Ik voel me gewoon nooit zo aangesproken weet je. Ik vind humor toch wel de sleutel om op een luchtige manier dingen bespreekbaar te maken, volgens mij is humor de key tot alles.” 

Bedoel je dat je het leven even niet zo serieus neemt en daarom over dingen kan praten? “Ja, het verbroedert toch. Het is heel gek, ik weet niet of je het weleens meegemaakt hebt, maar als iemand komt te overlijden is dat heel erg, en komt de familie bij elkaar. Vaak ga je toch weer de leuke momenten van iemand erbij halen. Op de een op andere manier kan er dan om gelachen worden en merk je dat het minder beladen wordt. Ik vind humor gewoon een heel goed instrument om dingen wat minder zwaar te maken.” 

Dat doen wij in principe ook met sekse-verschillen, wat vind jij van gelijkheid tussen mannen en vrouwen?  “Vinden jullie eigenlijk dat vrouwen te geseksualiseerd worden, is dat zeg maar jullie mening?” 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer vrouwen naar seksueel beeld van vrouwen kijken, ze zich een mannelijke rol aanmeten en denken: 'als ik een man was zou ik dan die vrouw wel of niet lekker vinden?' Terwijl mannen zich op hun beurt weer heel slecht laten seksualiseren.. “Nou als ik bijvoorbeeld kijk naar reclames van Calvin Klein of Armani-luchtjes, dan loopt daar toch ook altijd een adonis in met een heel klein onderbroekje...dat je denkt: jezus hoe krijg je het er allemaal in..?!” 

Het blijkt, ookal staan mannen (half)naakt in beeld, ze alsnog een dominante positie innemen ten opzichte van de vrouw. In advertenties zie je dit bijvoorbeeld.. “Ja ja precies, oke. ik ben het wel met je eens. Kijk ik heb op Instagram bijvoorbeeld best wel veel jonge volgers, soms klik ik weleens op een reactie om te kijken wie er nou achter zit. Ik kom echt op pagina’s van meiden van misschien 13, 14 die in zo’n sportlegging, waarin ze tegenwoordig blijkbaar ook uit eten gaan...en het is letterlijk altijd deze pose: kont naar achteren, tieten naar voren. Het zijn meiden van 14 dus op de een of andere manier zijn ze daar zo verschillend mee bezig. Dan klink is misschien wel als een ouwe lul maar ik zou het echt wel moeilijk vinden als mijn dochter zich zo profileert! Ik kan me goed voorstellen dat ze in een wereld zit waarin iedereen denkt dat het heel normaal is, terwijl ik denk: jezus meis wat doe je jezelf aan?!” Het zal daar wel vandaan komen dat mannen misschien neerbuigend over vrouwen nadenken, dat alles met seks te maken heeft.” 

Wat vindt jij aantrekkelijk aan een vrouw? “Nou, precies die karaktereigenschappen en als je het hebt over uiterlijk: naja.. ik ben niet zo’n man die als een vrouw een heel lekker lichaam heeft, en in mijn ogen geen knap gezicht dat ik daar nog steeds op zou kunnen vallen. Ik vind een gezicht wel belangrijker dan de rest.”

'Feminisme' roept vaak de clichebeelden van okselhaar en tuinbroeken bij mannen op...wat doet dat bij jou? “Ik vind 'feminist' echt een verschrikkelijk woord. Dan komt bij mij inderdaad een beeld van iemand die naakt met okselhaar naar mij toekomt omdat ik een man ben en m’n pik eraf wil hakken weet je wel! Dan heb ik misschien wel een verkeerd beeld van dat woord. Tuurlijk ben ik ook voor gelijke rechten. Maar in het zakenwereldje is het ook ondenkbaar dat bij Shell, ABN AMRO, Red Bull, ik noem even een paar grote bedrijven, daar een dame aan de top zit..”

Maar wat vindt je ervan dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor dezelfde functie? “Is dat zo? Ja dan moeten we ze pakken, dat kan echt niet!” 

Dus mannen als lustobject, wat vindt je? “Ja, prima toch? Ik zou het niet erg vinden om door vrouwen als lustobject gezien te worden. Is dat gek? Sterker nog, dat streelt je ego toch wel?” 

Wat als je als man puur geobjectificeerd wordt? “Naja maar is dat altijd slecht dan? Weet je..eigenlijk is het lust, daar ontkom je niet aan. Lust is een slechte raadgever, maar tegelijkertijd zit het ook in de man. Ik zou m’n dochter niet in zo’n sportlegging erbij willen zien lopen, vriendin ook niet, moeder ook niet, tante ook niet, m’n oma, die mag wel doen wat ze wil want die is 80 geweest en dan mag je alles doen! Tegelijkertijd vind ik het niet onprettig om Kim Feenstra en Geraldine naakt te zien!” 

kaj_32.jpg

Waar knap je op af? “Vrouwen die te veel hun best doen. Dus niet zichzelf zijn. Stel ik heb een date met een vrouw die niet zichzelf is en constant zegt wat je wil horen, dan prik ik wel snel daar doorheen. Dus ik zou een vrouw die niet zichzelf is direct irritant vinden, dus ook onaantrekkelijk.” 

Je wilt iemand die zichzelf durft te zijn? “Ja tuurlijk, dat moet. Want als je uiteindelijk een relatie met iemand krijgt kom je die echte persoon toch wel een keer tegen. Als iemand een toneelstukje speelt ja, daar heb je niks aan.” 

Zou je jezelf als romanticus kunnen omschrijven? “Ja, ik denk dat ik wel romantisch ben ja. Ik neem m’n vriendin wel mee naar een kasteeltje in de Ardennen zonder dat ze d’r vanaf weet. Ik hou daar wel van om daar tijd in te steken. Ik ben niet van de rozen weet je, vind ik zo zepig...Uit eten, stedentripjes, eigenlijk vind ik alles wat met reizen te maken heeft wel romantisch.” 

Zijn er nog dromen die je zou willen waarmaken? “Ik heb best wel veel dromen. Echt een droom is om ooit een theatervoorstelling te doen. Ben nu ook gevraagd om in 2017 een stand up comedy te doen. Dat is wel echt next level, ook echt wel een uitdaging!”

Ben je dan ook avontuurlijk in bed?  “Tot op zekere hoogte, ik heb niet veel rare dingen gedaan. Ik denk dat ik wel een fetisj heb maar er nog niet achter ben wat het is...” 

Vertel...wat zou je willen uitproberen dan? “Latex ofzo, vind ik soms nog wel mooi eruit zien. Maar nee wat dat betreft ben ik niet zo avontuurlijk blijkbaar, handboeien doe ik eigenlijk ook niet aan. Maar ik vind dat wel geinig om een keer te proberen.” 

Welk typetje speel je eigenlijk in bed?  “Nou ik ben wel mezelf in bed, denk dat ik misschien wel wat dominant overkom. Ik hou van het voortouw nemen. Maar ik ben wel een gever hoor! Oh wat erg!”

Tot slot: met wie zou je dochter niet thuis kunnen komen? “Eeeh… oke, jezus mina! Zo standaard om dan Geert Wilders ofzo te zeggen weet je,…… Peter Jan Rens!”

    Photography by Vilain & Gai / Interview by Xiang Yu Yeung / Special thanks to GROOS

 

Photography by Vilain & Gai / Interview by Xiang Yu Yeung / Special thanks to GROOS