DENIZ TERLI / by Atlynn Vrolijk

IMG_4801.jpg

THRILL SEEKER, WARRIOR, OF TOCH SEDUCER? WELKE VAN DE DRIE IS DENIZ TERLI?

Deniz Terli (32) is schoenontwerpster, sexy krachtpatser met een hoge dosis vrouwelijkheid en sensualiteit, maar boven al één en al creativiteit. Onze self-proclaimed ‘urban warrior’ heeft toonaangevende awards op haar naam staan en ging samenwerkingen aan met o.a. The Hunger Games. Het is duidelijk dat Deniz een vrouw is die de koe bij de horens vat en vooral niet bang is om haar seksualiteit naar buiten te brengen. “In de basis van mijn werk zie je wel mijn ideeën over vrouwelijkheid en verleiding.” Tijdens de shoot verleidde Deniz ons met haar geheime wapen. Wat dat is, laten wij aan jouw verbeelding over. 

Is het leven van een schoenontwerpster een en al glitter and glamour? “Nee, absoluut niet! I am not at the glitter and glamour yet. Het is vooral heel erg hard werken, ook als zelfstandig ondernemer. Ik vond het moeilijk om consequent te zijn. Ik ben nog steeds aan het leren om mij aan mijn eigen deadlines te houden en professioneler te worden in mijn aanpak. Daar is niks glamorous aan, behalve als je misschien een keer ergens showt.”

Hoe sta jij sterk in je schoenen? “Het gaat vanzelf. Als je gewoon zelfverzekerd en eerlijk bent, dan straal je dat ook uit.”

Wat is de essence of confidence? “Het klinkt misschien cheesy, maar het gaat erom te durven zijn wie je bent en er ook te staan met trots. Ik ben van mezelf heel erg bescheiden en probeer dat ook te blijven. te blijven. Tegelijkertijd denk ik: ik mag er ook zijn.”

Hoe zit het met jouw liefde voor schoenen? “Die was er altijd. Ik had eigenlijk niet door hoe diep het zat totdat ik ook echt schoenen ging ontwerpen. Ik was altijd heel erg specifiek over mijn schoenen. Ik wist altijd al welke schoenen ik wilde, ik had al van die Madonna -laarsjes en cowboy boots toen ik acht was. Ik weet zelfs nog dat ik helemaal mesmerized was door mijn eerste lakschoentjes, die liefde voor schoenen heeft er echt altijd al ingezeten! 

Zijn hakken voor jou ook de ultieme vorm van vrouwelijkheid? “Ja, ik vind het een symbool voor vrouwelijkheid. Het is zo’n krachtig product, ik denk dat er geen enkel ander ding is dat vrouwelijkheid zo symboliseert. Als een man hakken draagt , hoe stoer hij ook is, hij zal toch niets vrouwelijks bezitten. Er zijn mannen die rokken dragen als echte mannen, maar met schoenen heb ik dat nog niet gezien. Ik moet nog de eerste man tegenkomen die dat gewoon flikt.”

Hoe uit jij op andere manieren je vrouwelijkheid? “Ik houd er van te laten zien dat ik in charge ben van mijn vrouwelijkheid. Ik draag veel zwarte kleren en gladde texturen maar wel altijd uitgebalanceerd. Ik ga bijvoorbeeld niet voor én een diepe decolleté én een strak broekje. Mijn stijl is expliciet en suggestief tegelijkertijd.”

Hoe zit het met het gebruiken van je seksualiteit als kracht in het professionele leven? “Dat begint nu te komen. Ik vond het in het begin van mijn carrière moeilijk om in te zetten, maar die transformatie ben ik nu wel aan het maken.”

Hoe doe je dat? “Ik was altijd een beetje onzeker over mezelf en hoe ik eruit zag. Ik wilde mijn seksualiteit niet als middel gebruiken omdat ik het als ‘onderwerping’ zag. Nu voel ik mij sterker en krachtiger. Het komt misschien ook door het zelfvertrouwen dat met de jaren groeit.” 

Is dat ook wat voor jouw het meest is veranderd als vrouwelijke entrepreneur? “Je leert ontzettend veel als je aan het ondernemen bent, dus dat had niet zoveel te maken met mijn vrouwelijkheid. Zeker als je in productie gaat en je eigen lijn wilt opzetten. Er komt zoveel bij kijken.”

Wat was het moeilijkste aan het beginnen van je eigen business? “Mijn persoonlijke worsteling was echt de discipline vinden en consequent zijn. Stappen ondernemen en het vinden van geld is een vak apart. Ik heb ook nog steeds een bijbaan om alles rond te kunnen breien. In mijn geval moet er gewoon heel veel geïnvesteerd worden voordat ik er wat voor terug krijg. Voor jezelf beginnen is heel erg arbeidsintensief en je moet heel veel zelf doen.”

Vond je het lastig om je eigen stijl te ontwikkelen? “Nee, het ging allemaal heel erg intuïtief. Pas nadat ik dingen had gedaan; was afgestudeerd, mijn eigen schoenenlijn had, subsidie-aanvragen ging schrijven, toen pas had ik dingen bewust door. Ik kan mijn eigen werk nu kritisch analyseren en weet nu waar ik mee bezig ben en waar ik voor sta.”

Waaraan is jouw werk te herkennen?  “Mijn werk is te herkennen aan een hele uitgesproken, sexy, vrouwelijke stijl maar altijd stoer. Mijn schoenen zijn grafisch met een sterk silhouet.”

Is jouw werk ook een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid? “Ja, ik denk het wel. In de basis van mijn werk komen mijn ideeën over wat vrouwelijkheid en verleiding is terug. Dat is ook wel een van mijn persoonlijke ontwikkelingen. Het gaat over vrouwelijk en sexy zijn, zonder dat onderwerpend wordt. Mijn werk bevat altijd een mannelijk element om het totaalbeeld uit te balanceren en om het wat stoerder of meer casual te maken.”

Wat is dan een mannelijke tegenhanger? “In de beeldtaal zijn mannelijke vormen hard, recht en stabiel en die van vrouwen zijn zacht, breekbaar en enigszins labiel. Ik vergroot dus het vrouwelijke silhouet, maar dan met heel harde en hoekige lijnen waardoor het kracht krijgt.”

Op jouw Instagram-account staat ‘thrill seeker’ ‘warrior’ en ‘seducer’. Wat betekenen die woorden voor jou? “Die drie woorden zijn archetypes van vrouwen die ik voor mijn afstudeercollectie heb gecreëerd (Deniz studeerde Fashion Footwear Design op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem). Het was de eerste keer dat ik schoenen ontwierp onder mijn eigen naam. Het zijn drie kanten van de moderne vrouw en het zijn eigenlijk ook wel drie kanten van mijzelf."

Ben je ook zo als het op mannen aankomt? “Dat wisselt heel erg per situatie. Soms ben je bijvoorbeeld iets meer een warrior dan een seducer. Het ligt net aan mijn bui.”

En als je eentje moest kiezen? “Dan ben ik eerder een seducer. Ik ben heel erg suggestief, I will lure him in, hij moet vervolgens wel die stap zetten. Ik ben niet iemand die heel brutaal een jongen gaat versieren. Ik verleid een man door signalen te geven, maar ik stap niet als eerste op hem af.”

Wat is kenmerkend voor jouw flirtgedrag? “Dat zou je aan één van de jongens moeten vragen. Als ik iets doe, dan is het onbewust. Ik weet wel dat ik goed met mijn ogen ben. Ik kan bepaalde blikken geven die harten laten smelten.”

Is het voor jou ook belangrijk wat voor schoenen mannen aanhebben? “Ja! Ik heb wel eens gehad dat ik een leuke jongen zag en minder enthousiast werd toen ik naar zijn schoenen keek. Het kan ook andersom; dat ik een jongen interessant vind vanwege zijn schoenen. Ik vind hoge sneakers altijd goed. Wat veel jongens hebben maar niet mijn favoriet is: van die desert boots. Die suède schoenen raken altijd zo vervormd en dan ziet het er gewoon troosteloos uit. Ik vind zulke schoenen veel te safe. En ik weet dat Nike Air Max heel erg populair is, maar dat is nooit mijn favoriete model geweest. Ik heb dan liever een paar Nike Air Jordan's.”

Zijn er bepaalde hoogte- en dieptepunten worth sharing?“Ik heb een aantal hoogtepunten. Ik denk dat het begon met het binnenhalen van mijn eerste subsidie. Ik heb de VOGUE x MUUSE Talents Accessories gewonnen en ik heb schoenen mogen ontwerpen voor The Hunger Games. Daar zit ook gelijk een dieptepunt. Die schoenen heb ik gemaakt en ik ben ervoor betaald, maar ze hebben de schoenen uiteindelijk niet gebruikt in de film. Dus toen in anderhalf jaar later in de bioscoop zat en de outfit wel voorbij zag komen, maar niet de schoenen, was ik toch wel een beetje teleurgesteld.”

Hoe kwam die samenwerking tot stand? “De kostuumontwerper van The Hunger Games heeft mij via internet benaderd of ik een paar schoenen voor hun wilde maken.”

Wat was je eerste reactie toen je die mail zag? Deel 1 van de film was toen net uit, maar ik had het nog niet gezien. Dus ik ging de film en die kostuumontwerper googelen. So far so good, dacht ik. En toen kwamen de contracten. Het was allemaal heel nieuw voor me. Ik had nog nooit schoenen opgestuurd en wist niet hoe of wat. Ik werd wel even paniekerig.”

Heb je weleens spijt gehad van een samenwerking of dingen die niet zijn gelopen zoals je had gehoopt? “Het enige waar ik spijt van heb, en waar ik ook van heb geleerd, is dat een aantal van mijn schoenen ergens in Moskou vastzitten - nadat ik ze had opgestuurd voor een expositie. De jongen die dat allemaal zou regelen weet zelf ook niet wat ermee gebeurd is. Ik weet tot aan de dag van vandaag niet waar de schoenen zijn en of ik ze allemaal terug krijg. Maargoed, c’est la vie, toch?”

Dé vraag waar geen enkel Feminazi onderuit komt: Vind jij jezelf een feminist? “Dat is altijd een lastige vraag, omdat de definitie van feminist moeilijk te vatten is. Ik ben zeker pro vrouw. Elke vrouw moet kunnen staan in volle glorie en gelijke rechten hebben als de man. Ik hoef mezelf niet te betitelen als feminist om dingen gedaan te krijgen, dus ik denk niet echt perse in die term. Door de jaren heen heeft het zoveel definities gekregen. In zekere zin ben ik wel een feminist, omdat ik pro vrouw ben, maar dat betekent niet dat ik anti man ben.”

Vind jij dat vrouwen het voor het zeggen hebben in de modewereld? Nee, ik denk het niet. Nog niet. Mode is één van de gebieden waar vrouwen echt heel veel kunnen bereiken en heel veel invloed hebben, maar als we het hebben over de grote merken en hun bestuur, dan is dat toch wel echt een mannenwereld. Maar ik denk dat het voor de rest gelijk oploopt.”

Hoe zal dit zich gaan ontwikkelen in de toekomst? “Ik denk dat het zich gewoon vanzelf zal ontwikkelen, omdat mode een van de richtingen is waarin vrouwen een cruciaal onderdeel in zijn.”

Welke vrouwen zou je het liefst willen zien in jouw ontwerpen? “Dat vind ik een moeilijke vraag, want dat schommelt heel erg. Ik heb altijd gezegd Rihanna, zij heeft zoveel stijl. Maar toffe vrouwen die niet zo bekend zijn en gewoon hun eigen ding doen, zie ik ook graag in mijn ontwerpen. Ik heb wel een bepaalde target. Een vrouw die mijn schoenen draagt is tussen de 25 en 45 jaar oud, ze is zelfstandig en onafhankelijk, verdient haar eigen geld en is creatief.” 

Zijn er bepaalde designers die jij inspirerend vindt? “Stilistisch ben ik altijd al fan geweest van Givenchy, want die hebben heel sexy maar ook uitgesproken vrouwelijke schoenen. Ferragamo heeft vroeger ook een aantal mooie classics ontworpen. Ik kijk heel erg op naar die ontwerpers.”

Waar is Deniz over vijf jaar? “Ik hoop een draaiende, maar ook internationaal succesvol label te hebben. Ik ben ontzettend ambitieus, dus ik wil zo ver mogelijk gaan. Ik weet niet of ik gigantisch wil worden, maar ik wil zeker een grote naam zijn in de modewereld.”

Photography by Vilain & Gai / Interview by Meda Ntumba